Impact Factor چیست؟

، اولین بار در سال 1995 توسط گارفیلد بنیان‌گذار موسسه ISI مطرح شد. Impact Factor را ضریب یا عامل تاثیر و نیز شاخص اثرگذاری ترجمه کرده‌اند. شاخص اثرگذاری یکی از سه شاخص استاندارد مؤسسه اطلاعات علمی (ISI) و از مهم‌ترین شاخص‌های مطرح در حیطه علم‌سنجی می‌باشد. Impact Factor به صورت میانگین تعداد ارجاعات به یک‌مورد قابل استناد نظیر مقاله پژوهشی، مقاله مروری، نامه، شماره اختراع، یادداشت و چکیده در یک مجله علمی در طول یک دوره زمانی معین‌ تعریف‌ شده ‌است.

Impact Factor چگونه محاسبه می‌شود؟

Impact Factor فقط درمورد نشریات نمایه‌شده در بانک اطلاعاتی Web of Science و توسط موسسه ISI محاسبه و منتشر می‌شود. به‌این ترتیب فقط مجلات ISI دارای Impact Factor واقعی هستند.
Impact Factor یک مجله در یک سال مشخص، از تقسیم تعداد مقالات ارجاع‌کننده (استنادات) به مقالات منتشرشده آن مجله در دو سال قبل از آن، برکل مقالات منتشر شده در آن مجله در همان دوره زمانی دوساله به دست می‌آید. به طور مثال برای تعیین Impact Factor مجله A در سال 2004 به‌ترتیب زیر عمل می‌شود:
مجموع تعداد استنادات (ارجاعات) به مقالات نشرشده مجله
A در سال 2002 و 2003

تعداد مقالات منتشر شده مجله A در سال 2002 و 2003

به این ترتیب میانگین فراوانی استناد به یک مقاله در مجله مورد نظر محاسبه می‌گردد. به عبارت دیگر و در یک نمای ساده، Impact Factor بیان‌گر آن است که به طور متوسط، هرمقاله منتشر شده در یک مجله چند بار مورد ارجاع قرار گرفته است. (در یک بازه زمانی دو ساله)

Impact Factor مجلات را از کجا می توان بدست آورد؟

همان‌طور که از فرمول فوق مشخص است، ضریب تاثیر یک نشریه، معمولا با یک فاصله زمانی دوساله منتشر می‌شود

مزایا و معایب Impact Factor ؟

Impact Factor یا عامل تأثیر هرچند که می‌تواند معیاری برای سنجش کیفیت نشریات باشد اما به دلیل محدودیت‌های که دارد نباید آن را به تنهایی شاخصی برای ارزشیابی و سنجش کیفیت مجلات دانست. به‌هرحال امروزه Impact Factor یکی از مهم‌ترین و درعین‌حال پرکاربردترین شاخص‌های ارزیابی مجلات از سوی مؤسسه اطلاعات علمی (ISI) در نظر گرفته شده است.

Journal Citation Reports (JCR)

گزارشی  حاوی معیار های ارزیابی و سنجش  مجلات مانند ایمپکت فاکتور ، شاخص فوری ، شاخص نیمه عمر استناد

می باشد که هر ساله توسط Institute for scientific Information اعلام می گردد

مهمترین کارکردهای JCR عبارت است از:
-تعیین تعداد استنادات به یک مجله
-تعیین ضریب تاثیر مجلات /ایمپکت فاکتور
-امکان مقایسه مجلات هم موضوع و تعیین جایگاه مجله در میان سایر مجلات هم موضوع و به عبارتی ابزاری برای پی بردن به مقالات پر استناد، مجلات پر استناد و نویسندگان پر استناد می باشد

برای اطلاعات بیشتر به لینک زیر مراجعه فرمایید

لطفا جهت هرگونه پیشنهاد و رفع ابهام با کارشناس ارزشیابی (سرکار خانم جم)مرکز تماس حاصل نمایید

Neuroscience Research Center

Kerman University of Medical Sciences

Kerman, Iran